Rautupilkille Norolan Arctic Light rautupilkillä

Arctic Light rautupilkki

Norolanin käsityönä valmistamat Arctic Light -rautulätkät käyvät raudun lisäksi myös harjukselle ja siialle. Nimensä mukaisesti Arctic Lightin pääsaaliina onkin tunturien eksoottinen herkku eli rautu.

Rautu on välillä hyvinkin oikukas kala. Toisena päivänä raudut kilpailevat siitä että kuka pääsee ensimmäisenä vajoavan lätkän kimppuun ja toisena päivänä taas tuntuu että mikään ei saa rautua tarttumaan koukkuun, vaikka näkisi että rautuja käy aivan pilkin vieressä. 

Raudun pilkintätekniikka riippuu päivästä

Arctic Light- rautupilkkiä käytettäessa raudun pilkintätekniikkana kannattaakin käyttää varsinkin alussa vaihtelevaa uittoa, jotta saa selville kunkin päivän parhaan tekniikan. Toisena päivänä korkeat huomiota herättävät nostot aktivoivat kalat ja seuraavana taas pienikin värisytys voi olla liikaa ja kala vaatii pilkin täydellisen paikallaan olon iskeäkseen syöttiin. Kun ensimmäisen kalan on saanut ylös, kannattaa suosia juuri sitä uittotekniikkaa jota käytit tärpin hetkellä. Siinä saattaa olla ratkaisu päivän koodiin.

Perustekniikana voidaan käyttää esimerkiksi oheisella videolla kuvattujen uittotekniikoiden yhdistelmää. Uudelle reiälle tultaessa ja rauhallisempien liikesarjojen välillä voidaan tehdä korkea kalojen huomion herättävä nosto. Rautu on pohjimmiltaan utelias kala ja jos jokin kiinnittää sen huomion, se hyvin todennäköisesti tulee paikalle katsomaan että mistä on kyse. Korkeiden nostojen jälkeen voidaan pilkin uittoa rauhoittaa, tai jopa pysäyttää hetkeksi ja pelkällä pilkin värisytyksellä pyritään hakemaan kalan isku. Jos iskua ei tule, nypätään muutama lyhyt veto, jolla paikalla oleva rautu saadaan mahdollisesti aktivoitua ja lyhyen vedon jälkeen taas värisytetään. 


Jos saat raudun niin todennäköisesti saat toisenkin

Rautu on parvikala, joten kun ensimmäinen kala on saatu ylös, kannattaa unohtaa kaatoryypyt ja kalaselfiet. Nimittäin hyvin todennäköisesti jään alla  on rautuparvi, josta nopealla toiminnalla saattaa saada useita kaloja peräjälkeen.

Aralla syönnillä rautulätkän uintiliikettä vähennetään, kun taas kalan ollessa aktiivista, pilkin uittaminenkin voi olla reippaampaa.

Kevät on raudun parasta pyyntiaikaa

Raudun pyynnin perinteistä pyyntiaikaa on kevätkuukaudet maalis-toukokuussa kun päivä on jo pidempi. Tällöin Norolan Arctic Light -rautupilkin läpikuultava keskilinssi pääsee oikeuksiinsa kun pinnalta tuleva valo pääsee heijastumaan linssin läpi. Värikkään vilkkuvalon avulla rautua voi toki pilkkiä pimeämmissäkin olosuhteissa. Hämärissä olosuhteissa taas rautulätkän näkyvyyttä voi parantaa erilaisilla kirkkailla teippauksilla.

Norolan Arctic Lightin ominaisuudet

Norolan Arctic Light -rautulätkä toimitetaan paljaalla yksihaarakoukulla jonka voi syötittää esimerkiksi kärpäsen tai surviaisen toukilla, tai esimerkiksi katkaravun palalla. Katkarapua käytettäessä se kannattaa käyttää ennen reissua mikroaaltouunissa, jolloin sen koostumus sitkistyy ja syötistä tulee kestävämpi.

Lisähoukutusta rautulätkään saa esimerkiksi rautuperhoilla. Aralla syönnillä mormyska, tai perho saattaa tuoda juuri se tarvittavan lisämausteen, joka tarvitaan kalan saamiseksi jään kuivemmalle puolelle.

Siiman paksuus saa olla hieman paksumpi kuin ahvenen pilkinnässä. Arcic Light -rautupilkit toimitetaan 0,25mm paksulla tapsilla, jolloin pilkkivavan pääsiima saa olla hivenen tätä paksumpaa. Tälloin jos jostain syystä siima sattuu katkeamaan, menetetään ainoastaan koukku, kun vahingon sattuessa tapsi katkeaa ennen pääsiimaa. Esimerkiksi 0,27-0,35 ovat hyviä paljon käytettyjä pilkkisiiman paksuuksia raudun pilkinnässä.

Rautulätkän väreinä suositaan hyvin näkyviä värejä, joilla saadaan houkuteltua utelias rautu paikalle. Arctic Light -rautulätkässä on ainutlaatuinen läpikuultava keskilinssi, jonka idea on se, että pinnalta tulevan valon heijastuessa linssin läpi, linssi suorastaan hehkuu väriä. Parhaimmillaan tämä ominaisuus tuleekin esille silloin kun jään alla on jonkin verran valoa. Suosituimpia Arctic Lightin värejä ovat olleet puna/musta, puna/valkoinen, sini-keltainen ja sinipunainen. Myös pinkkiä sisältävät värit ovat olleet hyviä. Olisikohan pinkin ja punaisen värin suosioon ja toimivuuden syynä se, että monesti raudun vatsaväritysksestä löytyy näitä värejä ja rautu saapuu sen vuoksi ihmettelemään rautulätkää.

Keväiset rautureissut tunturiin palkitsevat

Niin kuin mainitsimme, rautu on välillä hyvinkin oikukas ja haastava saalis. Toisaalta tämän vastapainona joinain päivinä raudun pilkintä on yksi palkitsevimmista pilkintämuodoista mitä on olemassa. Ja toisaalta vaikkei saalis yltäisikän kehumittoihin, on tunturissa vietetyt rautureissut sen luokan elämyksiä, että se kyllä viimeistään viimeistään palkitsee pilkkireissulle lähteneen raudunjahtaajan!

Norolan Arctic Light -rautulätkä

Takaisin blogiin