Raudun pilkintä - Opas tunturijärvien jalokalan pyyntiin

Raudun pilkintä - Opas tunturijärvien jalokalan pyyntiin

Monen kalastajan unelmissa on kokea Lapin koskematonta erämaata lumoavassa talvimaisemassa. Maisemat ja pikkupakkaset ovat ihan jees, mutta jään alla odottaa se juttu, tuo talvisaaliiden graali, eli lumoava ja tavoiteltu rautu. Tämän, jopa hieman mystisen kalan pyydystäminen pilkkimällä on jännittävä seikkailu, joka pyytäjälleen tarjoaa unohtumattomia elämyksiä.

Rautu on tunturijärvissä elävä varovainen kaunotar, joka vaatii pilkkijältään taitoa ja kärsivällisyyttä. Kaiken onnistuessa tämä taitava väistelijä kuitenkin palkitsee pyytäjänsä jännittävillä hetkillä ja unohtumattomilla elämyksillä.

Olitpa sitten ensikertalainen tai kokeneempi pilkkijä, niin kokosimme tähän tärkeimmät vinkit siihen mitä sinun tarvitsee tietää raudun pilkinnästä. Joten tämä kannattaa lukea läpi, ennen kuin pakkaat pilkkikamat ja suuntaat tunturiin!

Missä se rautu luuraa?

Rautu, jota kutsutaan myös nieriäksi, on todellinen pohjoisen asukas. Toisin kuin monet muut kalat, se viihtyy parhaiten kylmissä, kirkkaissa tunturijärvissä, jossa on tarjolla hapekasta vettä. 

Syvät ja kylmät vesialueet ovat raudulle mieluisia, sillä se rakastaa alle 5-asteista vettä, joten syvät salmet, jossa vesi vaihtuu, on hyvä paikka etsiä rautua. Myös purojen ja jokien suut takaavat raudulle hyvät olosuhteet ja niistä kannattaa kokeilla.

Raudun pilkinnän välineet - mitä mukaan reissuun?

Koska raudun pilkkimiseen käytettävä aika pohjoisessa määräytyy valon mukaan, ei pilkkimisessä ehdi lyhyen päivän valossa, eli noin neljässä tunnissa tulla tylsää, kannattaa reissuun kuitenkin varautua kunnon välineillä, jolloin lottoaminen jää kioskille. 

Jäätikön sankarin kannattaa pukeutua kerrosvaatetukseen, ja lämpimiin pilkkihaalareihin, jotta jaksaa makoilla jäällä tiiraamassa kairanreikään. Hyvä istuinreppu on myös tarpeellinen tarvikkeille, eikä tarvitse slaavikyykyssä nypytellä, jos ei jaksa kurkkia jään alle. Kairan on syytä olla terävä, ja siinä on hyvä olla jatkopala varressa että pääsee paksunkin jään läpi. Pitemmälle tunturireissulle ainakin Tarzan ottaisi mukaan varaterän, ihan kaiken varalta.

Koska raudun alamitta voi joissain paikoissa olla 60 cm, kannattaa varata mukaan 8” kaira, niin kalan saa ylös reiästä troposfäärin puolelle. Kukaan ei kuitenkaan usko tarinaasi siitä että rautu kyllä otti, mutta ei mahtunut reiästä läpi. Onhan tällainenkin tapaus niitä ikimuistoisia kalastusretkiä, mutta kyllä se rautu on kivempi graavattuna joulupöydässä, kuin muistoissa kurkkimassa jään alla.

Perusvälineet

  • Pilkkivavaksi kannattaa valita jämäkkä mutta herkkäkärkinen vapa, noin 40-50 cm pitkä.
  • Siimaksi 0,20-0,30 mm monofiili- tai kuitusiimaa, joka kestää pakkasta.
  • Pilkit: Uteliaana kalana rautu rakastaa värikkäitäkin pilkkejä, sekä varsinkin pimeään aikaan ledipilkkien houkutusta. Kalan uteliaisuutta voi herättää kiinnittämällä houkutinlätkä pilkin yläpuolelle 20-60 cm päähän. 
  • Syötit: Syöteiksi sopivat madot, toukat ja erilaiset keinosyötit. Pilkkiperhot ja näyttävät morrit, ovat monesti tehokkaita. Jos syötit ovat jostain syystä loppu, tai jääneet kotiin flyygelin päälle, voi tilanteen korjata laittamalla poronpapana syötiksi, sillä jostain syystä sen muoto ja siitä lähtevä haju saa raudun nappaamaan siihenkin.

Miten tunnistat raudun?

  • Väritys: Hopeanvaalea perusväritys, joka muuttuu erityisen värikkääksi kutuaikana. Vatsan väri vaihtelee oranssista kirkkaan punaiseen, selkä väritykseltään tummempi ja kyljissä pilkkuja. Evien valkoiset reunat ovat hyvä tuntomerkki.
  • Koko: Vaihtelee suuresti eri vesistöjen suhteen. Useimmiten 30-60 cm pituinen, mutta osassa vesistöjä kannat ovat kääpiöityneet ja toisaalta rautu voi kasvaa jopa metrin mittaiseksi.
  • Ulkonäkö: Virtaviivainen kroppa ja suhteellisen pieni pää, kuin luonnon oma kilpa-auto.
  • Maku: Herkullinen! 

Muista myös seuraava asiat:

  • Kylmyyden lisäksi kannattaa huomioida myös auringolta suojautuminen aurinkorasvalla ja aurinkolaseilla.
  • Kaikuluotain auttaa syvissä vesissä varmistamaan että siellä jossain on sitä jotain. 
  • Näköpilkintään tarvitaan jokin makuualusta. Parhain on klassikko, eli poron talja, tai sen puuttuessa telttapatja.
  • Näköpilkintään auttaa myös jokin ohuempi kangas, jonka voi laittaa niskan päälle auttamaan tähystämisessä. Kun laitat pilkkireikään menevän valon pois, aukeaa alhaalla olevan veden näkyvyys uudelle tasolle.
  • Matalassa vedessä näköpilkkiessä voi ripotella pohjalle kananmunankuoria, vaaleina ne antavat taustavaloa ja erotat kalat paremmin.
  • Kaikki rautuvedet eivät ole syviä ja uudessa paikassa, mistä on hankala sanoa mistä ranta alkaa, kannattaa porata reiät ensin ulommaksi ja lähestyä sitten rantaa, ihan senkin takia, ettei kaira mene pohjaan jos matalampi ranta on jäätynyt pohjaan saakka. 

Raudun pilkkitekniikka - näin narratat tunturien herkkua

Raudun pilkintä on vähän kuin tanssi - siinä tarvitaan oikeaa rytmiä, liikkeitä ja ajoitusta.

Perustekniikka

  • Uudelle reiälle tultaessa ja rauhallisempien liikesarjojen välillä voidaan tehdä korkea kalojen huomion herättävä nosto. 
  • Rautu on pohjimmiltaan utelias kala ja jos jokin kiinnittää sen huomion, se hyvin todennäköisesti tulee paikalle katsomaan että mistä on kyse. Houkutuinlätkän voi myös kiinnittää pilkin alle ja lätkällä läpsytellä pohjaa, niin että raudun huomio herää.
  • Korkeiden nostojen jälkeen voidaan pilkin uittoa rauhoittaa, tai jopa pysäyttää hetkeksi ja pelkällä pilkin värisytyksellä pyritään hakemaan kalan isku. 
  • Jos iskua ei tule, nypätään muutama lyhyt veto, jolla paikalla oleva rautu saadaan mahdollisesti aktivoitua ja lyhyen vedon jälkeen taas värisytetään.

Parhaat pilkkipaikat

  • Syvät montut: Keskity 10-20 metrin syvyyksiin.
  • Salmet ja niemenkärjet: Etenkin virtapaikat ovat hyviä.
  • Vuodeanajat: Rautu viihtyy eri vuodenaikoina eri osissa pilkkijärveä. Esimerkiksi keväällä raudut voi tavoittaa erittäinkin matalista vesistä.
  • Liikkuminen: Rautu kiertää monesti järveä aktiivisesti pienissä parvissa, eli joskus paikallaan olokin palkitaan ruhtinaallisella saaliilla.

Lupa-asiat ja säännöt

Ennen jäälle menoa varmista, että kalastusluvat ovat kunnossa. Tarvitset valtion kalastonhoitomaksun jos pilkit useammalla vavalla tai yleiskalastusoikeuden ulkopuolisella alueella. Usein tarvitset myös paikalliset luvat. Muista tarkistaa myös kalastusalueen erityismääräykset saalismääristä ja etenkin raudun alamitasta.

Lopuksi

Raudun pilkintä ei ole vain kalastusta - se on seikkailu ja elämys keskellä Lapin luontoa. Muista kunnioittaa luontoa, käsitellä kaloja kunnioittavasti ja mieluiten myös jakaa tietoa hyvistä ottipaikoista ja teknikoista muille.

Onnea pilkinnän pariin!

Takaisin blogiin