Lisätietoa Light Spoonista

Norolan Artisanluresin suunnittelema ja valmistama Light Spoon on kevennetty lusikkauistin, joka on suunniteltu erityisesti heittokalastukseen, mutta uistin soveltuu mainosti myös vetouisteluun siimapainoilla.

Suomessa käsityönä valmistettujen Light Spoon -uistimien erityisominaisuuksiin kuuluu pitkäheittoisuus, jonka saa aikaan uistimen normaalia lusikkauistinta paksumpi rakenne ja koukun puolella oleva painopiste.


Kirkkaana hohtava keskiosa toimii lisäksi erinomaisena lisä-ärsykkeenä varsinkin kun saalistajat tulevat saaliille monesti alhaaltapäin, jolloin pinnalta tuleva valo heijastuu linssin kautta.

Veden alla uistinta keventää keskustan läpikuultava epoksivalu, joka hohtavana paitsi houkuttelee saalista, myös keventää uistimen painon ominaistiheytensä ansiosta lähelle veden ominaispainoa. Keskiosan kevennyksen ansiosta uistimella voi kalastaa matalissakin vesissä.

Uistimen ulkoreunalla oleva painopiste saa aikaa voimakkaan epäsäännöllisen hakevan liikkeen, joka muistuttaa pakoon pyrähtävää saaliskalaa. Vettä syrjäyttävän paksun rakenteen ansiosta uistin myös ”kuuluu” hyvin petokaloille, eli petokala aistii kylkiaistillaan uistimen jo kaukaa.

Pysäytyksissä uistin lähtee vajoamaan keinuen ja monesti varsinkin kylmässä vedessä pysäytykset ovatkin oiva lisä vieheenkäyttäjän käsialaan.

Light Spoon -lusikkauistin on saatavana kahdessa koossa: 8cm ja 10cm. Suuremmat koon kohdekaloina ovat hauki ja kuha, pienemmän saaliina ovat tyypillisesti hauki, kuva, kirjolohi ja ahven.

 

Vinkit värivalintaan:

  • Puna-musta "Red Chili" ja Copper Red/Black värit ovat yksi käytetyimmistä väreistä varsinkin merellä. PuMu onkin varsinkin hauenkalastuksessa hyvä perusvarma väri.
  • Silver/Grey ja Silver Roach ovat luonnonmukaisia värejä jotka ovat hyviä yleisvärejä paikasta ja säästä riippumatta.
  • Golden Sunset ja Golden Firetiger kiinnostaa kuhaa erityisesti sameassa vedessä, toki luonnolliset ja sinisävyisetkin ovat hyväksi testattuja kuha värejä.
  • Myöskin ahvenelle toimii usein punainen, keltainen ja oranssi väri. Kaksi suosituinta ahven väriä onkin olleet värit Golden Sunset ja Golden Firetiger.
  • Kirjolohi taas avaa suunsa mielellään Golden Firetiger tai Gold Red -värille. Pientä kokoa kannattaa kokeilla myös kirjolohipilkillä.
  • Blue Sardine on yksi legendaarisimmista hauen pyynnin väreistä. Sininen pelastaa monta reissua missä mikään muu ei toimi. Perusvarma sininen on myös Silver / Blue väri.
  • Hauki tykkää erityisesti kylmässä vedessä Copper Red Purple väristä. Myöhään syksyllä ja aikaisin keväällä tämä väri on monesti ylivertainen verrattuna muihin viehe väreihin.
  • Värivalintaan vaikuttaa toki moni muuttuva tekijä, joten päivän ottiväri kalalle selviää useimmiten vain ja ainoastaan testaamalla.
  • Värivalintaan vaikuttaa toki moni muuttuva tekijä, joten päivän ottiväri kalalle selviää useinmiten vain ja ainoastaan testaamalla.

 

Vinkit kalastukseen:


Tärkein vinkki on se, että opiskele vieheesi. Tutki siis mitä kaikkea uistin milloinkin tekee. Testaa ja havainnoi eri vetonopeuksia, epäsäännöllistä kelaamista, pysäytyksiä jne. Näin saat arvokasta tietoa uistimen käyttäytymisestä ja löydät ne herkullisimmat keinot käyttää uistinta.

Testien jälkeen kannattaa miettiä ja lähteä toteuttamaan aiemmin opittua. Kun kalastukseen keskittyy ja tiedät miten uistin käyttäytyy, tulokset ovat varmasti parempia kuin summamutikassa kokeillen.

Kylmässä vedessä tarvitaan useimmiten rauhallinen, jopa hiljainen uistimen nopeus. Light Spoon lähtee keinumaan pysäytyksissä. Juuri pysäytys, tai sitä seuraava sekunnin kymmenys kun uistin lähtee liikkeelle saa kalan monesti iskemään. Kesäkuumalla taas vauhtia saa olla reilusti enemmän ja kannattaakin testata kovin mahdollinen nopeus, jossa Light Spoon ei vielä lähde pyörimään ja testata sitä. Noissa nopeuksissa lusikassa on iso potku ja reiluja hakevia koukkauksia.

Light Spoon on kevennyksensä ansiosta pinta-uintinen joten käytä tarvittavan pituisia pysäytyksiä, jos haluat kalastaa lähempänä pohjaa. Veto-uistelussa on hyvä käyttää aina siimapainoja, jotta uistin ei vahingossa nouse pintaan. Vastuullisuus huomioiden pyri käyttämään aina lyijyvapaita siimapainoja.

 

Katso video 10cm Light Spoon-uistimen uintiliikkeestä:

 

Takaisin blogiin